Mediterrane tuin

DE MEDITERRANE- EN SUCCULENTENKAS

In 1962 werd de kas, die bij de voormalige boerderij stond, bij de tuin betrokken. De kas was ooit bedoeld voor het kweken van groenten voor het klooster, maar werd later ingericht met tropische en subtropische planten. Na de overstromingen van 1993 en 1995 bleef weinig van de beplanting van de tropenkas over. Men besloot voortaan de hele kas op dezelfde (lagere) temperatuur te verwarmen. Het subtropische zuidelijke gedeelte met succulenten (cactussen en vetplanten) uit Amerika en Zuid-Afrika kon men dan handhaven. Het noordelijke gedeelte werd vervangen door een Middellandse Zee-flora.

ZUID-MEDITERRANE PLANTEN BORDER

Men treft dit klimaat aan rond de Middellandse Zee, maar ook in het zuidelijk deel van Californië, Chili, zuidelijk en zuidwestelijk Australië en de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. De aanwezigheid van een grote watermassa zorgt altijd voor een matigende werking op de temperatuurverschillen.
Door de grote variatie in regenval vertoont het mediterraan klimaat een speciaal aangepaste plantengroei. Veel planten hebben taaie bladeren die weinig water afgeven. Vaak zijn deze bladeren voorzien van een extra waslaag. De langdurige droogte verhoogt ook het gevaar op bosbranden. Sommige planten zijn zelfs hieraan aangepast: zij hebben zaden die pas na een brand ontkiemen om vervolgens meteen in een vruchtbare asrijke grond te groeien.